Absolutně nejlepší dortový korpus na světě ;) (110. den P365)
Středa, 26 listopadu, 2008 by Diny
… aneb pečeme s Lulu 😉
Základní dávka na klasický dortový korpus:
5 vajec
200 gramů hladké mouky
200 gramů krystalového cukru
5 polévkových lžic teplé vody
1 čajová lžička prášku do pečiva
Nejdůležitější je dodržet postup, neošidit, nechtít to zrychlit – sníh se musí povést, žloutky utřít atd.
Takže tady je podrobně přímo od Lulu, jak na to:) Užijte si krásu slovenštiny 🙂
Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh (pridaj aj štipku soli – lepšie sa vyšľahajú), primiešaj polovicu cukru a vyšľáhaj nahladko.
Zvyšok cukru vyšľahaj so žltkami (4 minúty!!!), prilej vodu a šľahaj eště asi 1 minútu. Múku zmiešaj s práškom do pečiva. Polovicu primiešaj do žltkovej hmotky. Potom ručnou metličkou (alebo ak máš, tak pomalou rýchlosťou šľahača) opatrně primiešaj polovicu bielkového snehu. Pridaj zvyšok múky, premiešaj metličkou a nakoniec zvyšný sneh.
Tortovú formu nemastiť ani nevysýpať múkou !!! Len na spodok daj papier na pečenie, potom sa boky korpusu neodklonia dovnútra a korpus nebude šikmý, ale pekne rovný.
Cesto daj do pripravenej formy a daj piecť do vyhriatej rúry. Ja ho pečiem 1 hodinu na teplote 150 stupňov. Či je upečený zistíš klasicky špajlou. Potom korpus nechaj vo forme 5-10 minút. Potom nožom boky uvoľni a vyklop ho. Korpus rozkrajuj dobre vychladnutý.
Když tohle všechno uděláte jak je psáno, nemůže se vám nadýchaný piškotový korpus, který je absolutně bez tuku, nepovést!!!
Čím plnit, to je už na vás, krémy si Lucka jako správná cukrářka nechává pro sebe, a dělá dobře. Já si totiž myslím, že jí jednou ukecáme, ona se s mužem a princeznama přestěhuje do Čech a otevře tady tu nejlepší cukrárnu na světě!!!:)
Achjo, já chci taky umět péct 🙁
btw – bez tuku jo? a co ty vejce? 😀 😀 😀
Copak vejce jsou tuk? Bez sněhu a utřených žloutků piškotový korpus fakt neuděláš;) Jinak, když jsem dávala těsto v dortové formě do trouby, tak bylo sotva do půlky. Po 40-ti minutách skoro přetékalo. Nádherný, nadýchaný a přitom ne suchý, to jsem zapomněla napsat:)
Že bych si příští pátek upekla…. Mám chuť na opravdický dort, ale musel by být opravdický….
Boží…..Vyzkouším při nejbližší příležitosti:-)
Diny, to zluty, mimochodem nejlepsi na celym vejci a jeste lip za syrova, je plny tuku, ale to mi nevadi, zas tak moc 🙂
A ja bych si i upekla, ale stejne to v mym podani bude na pendrek a musela bych to jist sama, chjooo… Ale chut, tu mam, to jo 😀
Jéj, Diny, tak sa podarila, to je super, som rada! 🙂 A hlavne že chutilo, to je aj tak jediné podstatné.
Môžem jednu technickú? 😉 Tých lyžíc vody by malo byť presne toľko, koľko je žĺtok. Na každý žĺtok jedna polievková lyžica. Krásne to zvýši objem.
Jeje, tak to si zapamatuju, kde to najdu ;). Ale je fakt, že hoodně podobně se u nás dělával piškotovej beránek – a specíálně jenom pro mě!! (každej jsme si objednávali svýho – taťka tvarohovýho, brácha kokosovýho a já piškotovýho…. :oDDD)
Lulu, díky moc, nevím kde jsem vzala tu trojku, opraveno!!!:)
Schnytli ale nooo taaaak:))) A nevěř tomu, určitě se ti to podaří, umíš sníh? Jestli umíš ten, tak nikde jinde záludnosti nejsou!!!
Klárko, Jíťo – fakt se holky nebojte a směle do toho, je to úžasně geniální a přitom taaak jednoduchý!!! Dá se to jíst i jen tak, Lulu jednou tenhle korpus přivezla na srazík a my se po něm mohli utlouct, i na sucho;)
A kdybyste jedli její karamelový krém, tak už si budete připadat jak v nebi (ale ten nepro a neprozradí:)))
Sníh umím a i tak bys koukala, kolik záludností se může vyskytnout!
Jo, jo korpus je naprostá bomba. Koukala jsem jak se povedl – dokonce i mě.
Dnes jsem Váš korpus upekla přesně podle návodu a povedl se perfektně.
Tak jsem vyzkoušela a je to naprostá bomba!!!!!!
Zrovna se peče v troubě a vypadá pěkně nadýchaně.. přítelkyně se po něm bude určitě oblizovat.. 🙂 díky za tip.. 😉
Dobrý den, zkusila jsem korpus a vážně se mi povedl.Ještě jsem nechutnala,ale urcite bude dobrý.:-) děkuji moc za super návod.:-)
Naprosto famózní – uděluji řád Zlaté vařečky…:-)
Ahojky, mohu jen potvrdit a poděkovat, těsto je úžasné!!! Díky díky díky 🙂
Pekla jsem dort mému malému synovečkovi k 1. narozeninám a nutně jsem potřebovala recept na nějaký dobrý korpus. Tenhle dortík byl vynikající a recept mi doslova zachránil život… :o) Díky moc.
Na oslavy jsem nikdy nepekla dort, vždy jsem koupila hotový, tentokrát jsem se rozhodla, že to zkusím a našla jsem si tento super recept. Korpus byl vynikající, úžasný. Povedl se, vůbec bych nečekala, že to tak vyjde. moc děkuji
Chtěla bych se zeptat, do jakého průměru dortové formy je recept (mám 3 velikosti) a zda je 150 stupňů pečení klasika nebo horký vzduch.
Děkuji.
Dobrý den,
Budu péct mamince dort k 50. narozeninám. (Je mi 20 let, s pečením už mám nějaké zkušenosti, ale i tak se obávám.)Chtěla bych, aby dort na oslavě udělal dobrý dojem. Chtěla bych se jen zeptat- maminka není moc na sladké, ale když, tak má oblibu v korpusech s ořechy. Lze do receptu nějak zakomponovat mleté oříšky tak, aby se povedl stejně tak, jak píšete??:-) Děkuji moc za radu:-)
Markéto, já bych asi část mouky nahradila jemně pomletými oříšky v pohodě …
Dobře, vyzkouším. Děkuji moc za radu.
U nás máme takovej problém, že chlapy jsou na čokoládový a já s mamkou zase na světlý, tak jsem udělala kompromis a do půlky těsta jsem přidala kakao a udělala mramorový ( střídavě po lžičkách od prostředka) a všichni byli spokojení 🙂 jinak recept super jednoduchý a vynikající !!!
Takže, jsem chlap,ale do vaření a pečení se pouštím bez problémů.Neteř měla narozky, tak jsem jí udělal dort z tohoto receptu.Akorát mouku jsem dal napůl s polohrubou.A světe div se, povedl se a šel rozkrojit na dvakrát, prostě nádhera! Nesmí se ale určitě ošidit doba šlehání, radši déle, než kratší.
Nejlepší dortový korpus, který jsem kdy pekla a jedla. Pekla jsem ho synovci k narozeninám. Všichni byli nadšeni, je nadýchaný, není suchý a s trochou karamelového krému neměl chybu…jo a samozřejmě s potaženým marcipánem…jedinečná kombinace, jiný korpus už nepeču!!! 🙂
ahoj Diny, zkusím jako bezlepkový jakmile bude příležitost, moc se těším!
Tak dort je v troubě a uvidíme…. Je to můj první v životě a je k synovým 4tým narozeninám, tak doufám, že se povede…
Díky za důkladný popis postupu přípravy.
Nevadí když použiju moučkový cukr místo krystalového cukru?
Potvrzuji, je to opravdu geniální a vynikající korpus!!
Tohle je opravdu recept na nejlepší dortový korpus. Už ho mám opsaný z NETu právě z Klárčina Blogu asi dva roky a je senzační. Jiný už nepeču, lepší neznám. Karamelový krém dělám prostě ze zkaramelizovaného Salka a másla.
Tak musím poděkovat za opravdu vynikající recept na korpus, nikdy se mi tak dobrý nepodařil jako tento..je opravdu luxusní.
Dort upečen a musím říst že se mi opravdu povedl korpus nádherně vláčný. Ještě jsem ho tedy pod krémem kápla rumem ale opravdu těším se na další příležitost není náročný a přitom je opravdu skvělý.
Dobrý den,
můžete jen upřesnit ten začátek receptu? Vymíchat sníh se solí a až bude hotový, tak zamíchat cukr? Nebo můžu dát míchat sníh a postupně tam dávat cukr po lžičkách?
Ahoj, korpus je naprosto úžasný, báječný a skvělý :).
Dělám narozeninový dvoupatrový dort a potřebovala jsem prostě něco extra a tohle je paráda. Korpus se nepropadá, je nádherně pevný a chuť je přesně akorát.
díky moc
…právě jsem dopekla korpus podle vašeho receptu, musím říci že je opravdu nejlepší jaký jsem kdy dělala..formu nemám tak jsem pekla ve smaltovaném kastrolu možná menším než 20 a je prostě nej už se těším na zdobení a pak na reakci mé tříleté dcery…až ochutnáme tak ještě napíšu…děkuji moc Jarka.B.
Zrovna dělám dort pro tříletáka a tak se recept hodil.
vážně nejlepší korpus na světě…….., doporučuji.
přidala bych fotku ale nejde mi to vložit do komentáře 🙁
ahojky 🙂 chystám se o víkendu na svůj první dort pro dceru k narozeninám. bude tu celá rodina, nesmím si uříznout ostudu…opravdu povede? a ještě…. opravdu se nemusí vymazávat forma? Nepřilepí se mi??? Mám tu dortovku rozebírací, fakt mám jen na dno dát papír? Díky za radu a v sobotu s chutí do toho 🙂
Taky jsem vyzkoušela a opravdu výborný korpus a hlavně lehké na přípravu.
Můžu jen doporučit.
Dobry den,
ja mam otazku k zaciatku receptu. Sneh sa mi podaril krasne, len som ho urobila ako prvy. Potom som slahala zltky s cukrom, tie 4 minuty sa mi zdaju byt malo…krystaly cukru neboli rozpustene, tak som slahala dlhsie, nakoniec som dala vodu a krystaly sa rozpustili. Naozaj sa zltka slahaju len 4 minuty napriek krystalom??
..ten sneh s cukrom stal pocas miesania zltok dlhsie a nebol taky nadychany ako na zaciatku, napriek tomu som to cele zamiesala podla receptu…teraz cakam na vysledok. Ci to dopadne dobre??
dakujem za kazdu radu! Gretka
Ahoj
No proste bomba.ten recept je vybornej!!!!
Peču podle Vašeho receptu už pár let a vždy je korpus velmi chválený. Dneska má mamka narozeniny, tak jdu zase na to. Děkuju! 🙂
Právě jsem korpus vyndala z formy,vypada teda naprosto luxusně. Mám v plánu naplnit krémem,pomazat nejprve domácí rybyzovou marmeládou,do krému kousky ananasu a prvně zkusím potáhnout fondanem,tak držte palce,snad se dílo podaří. Je to dort pro přítele do práce ke40.narozebinam. škoda,ze sem nemohu vložit fotku 🙁
Dobrý den, prosím recept je na jak velký průměr formy na dort?
Děkuji za odpověď, Eva
Dělala jsem do formy 24 cm a je plná i s malým kopečkem.
opravdu perfektni korpus!!!už jsem vyzkoušela receptů a kolikrát se mi stalo že i 2-3 korpusy letěly do koše protože se nezvedly:(tento recept jsem poprvé vyzkoušela a hned úspěch.dělala
jsem patrový dort a oba korpusy se krásně zvedly a forma byla plná.moc děkuji za recept a ukládám si ho:)
Superrrrr! Nejlepší korpus, co jsem kdy delala