Jarčiny perníčky – recept na žádost :)

Čtvrtek, Listopad 27, 2014 by Diny

 

Protože se mi sešlo pár proseb o vyhlášené Jarčiny perníčky – aktualizuju pradávný čtyři roky starý článek a sdílím veřejně 😉

Krásný předadventní čas a ať se povedou :)

 

Jarčiny perníčky určitě nepřekvapí tvrdostí. Jarčiny perníčky jsou prostě straaašně dobrý, doporučuju!!! :)

1 kg hladké mouky

300 gramů cukru moučka

400 gramů medu

4 vajíčka

2 lžičky jedlé sody

3 lžičky perníkového koření

……………….

Všechny ingredience smícháme dohromady, zpočátku to jde ztuha, ale nakonec se podaří dobré těsto, které když necháme v lednici jeden den uležet, jde krásně rozválet.

Možná někoho překvapí absence másla, ale tak je to správně – když se dává tuk, jsou právě perníčky tvrdé.

Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem. 

Můžeme část sníst hned ;), ale pokud nějaké chceme i na vánoční stůl, tak je uložíme do krabice do sucha a chladu.

Pokud je chceme zdobit bílkovou polevou, nejlepší je to tak třetí den po upečení.

 

17 Komentářů to “Jarčiny perníčky – recept na žádost :)”

  1. miruška napsal:

    Díky za recept,práve som sa po nejakom novom na perníčky obzerala…
    Sa mi hodí-vyskúšam!

  2. Radka z ledňáčků08 napsal:

    Díky za recept,ač z tebe není cukrářka, tak výborná kuchařka určitě ano.

  3. Alča napsal:

    Moc na Klárku myslím a držím palce, ať je zase brzy s vámi všemi doma. Tolik jsem doufala, že to přece jen doma zvládnete, ale určitě bude brzy zase dobře.

  4. Míša napsal:

    Děkuji, vyzkoušíme!Perníčky milujeme.Já i děti.

  5. aninka napsal:

    Právě perníčky, které jsou jen měkké je problém takový recept najít-určitě vyzkouším. Kdysi se mi stalo, že jsem upekla na vánoce perníčky a jednu krabici jsem našla na balkóně v krabici před velikonocema-byly tak měkounké a křehoučké-prostě paráda.

  6. Marta napsal:

    Hurá, recept! :-) Diny, mám recept od své kamarádky, s máslem, a stejně jsou měkké, jdou jíst hned jak zchladnou po upečení a na každé dětské oslavě je děti spolehlivě vyluxují … ale i tyto ráda někdy zkusím. Držím palce Klárce i všem vám, Marta

  7. hataika napsal:

    Tak já dělám perníčky ráda,receptů jsem ozkoušela už řadu.Perníčky jsou moc hezké,pěkně nazdobené.My se chystáme na chaloupku.Nadchla mně chaloupka Lucka73,má jí na blogu a je nádherná.

  8. Dáša napsal:

    Perníčky jsem pekla poprvé,povedly se,jsou měkké,výborné!!!Bezvadný recept:)

  9. Lenunka napsal:

    Milá Diny, zrovna dneska jsem dumala, jak zadělám na perníčky, když mi došlo máslo (a závějema se do krámu brodit nechci), a vtom narazím na tento recept. Díky, díky, díky! Srdečně zdravím celou Tvou báječnou rodinu! Lenka

  10. Pendulka napsal:

    Take jsem tyto pernicky vyzkousela a jsou moc dobre!
    Recept si urcite ulozim.

  11. Adéla napsal:

    Ahoj Diny, recept právě zkouším. Zpracování těsta zajímavé :) ale pěvně věřím, že to úsilí bude stát za to a perníčky budou vynikajicí jak tu všichni píší. Jen se chci zeptat na kolik a jak dlouho péct? Předem děkuji moc za odpověď – snad tu bude zítra 😉
    Jinak Vás čtu už něco přes rok a držím Vám stále palce ať už Vás v životě potkávají jen veselé zprávy. Brzo se uzdravte!
    S pozdravem Adéla

  12. Ilča napsal:

    Diny DÍKY. Poprvé máme perníčky, které jsou měkké a moc dobré.Do receprujsem přidala jen trochu kakaa pro barvu, jinak super.Děti jsou zase nadšené svojí šikovnou maminkou:-).Dneska máme naplánované zdobení, tak bude o zábavu na odpoledne postaráno:-).

  13. Lenunka napsal:

    Ahoj Diny,
    jak jsem slíbila, vracím se po právě skončeném pečení perníčků. U mne bohužel moc neuspěly – jednak se mi špatně válelo těsto, hrozně se lepilo, a po upečení ztvrdly. I struktura je taková hrubá. Pevně doufám, že změknou… dala jsem je do plechové krabice.
    Pro příště tedy zůstanu u osvědčených Metelčiných, které – i přes přítomnost másla – jsou a zůstávají měkké.
    Hodně zdaru u (nejen) vánočního pečení přeje Tobě i ostatním Lenka

  14. Jarka napsal:

    Holky, a jaké jsou ty s máslem? Prosím o recept :-) Děkuju. Jarka

    • Diny napsal:

      Jarko, diskuze tady je čtyři roky stará – tak ti asi nikdo neodpoví…

      Zkušenost Lenky je opravdu ojedinělá, Jarčiny perníčky jsou skvělý, ale nesmí se tzv. přepéct. Z trouby se vytahují světlejší a oni ještě dojdou. Co vím od jiných pekařek, tak máslo prostě perníčkům moc k užitku není a já budu letos péct opět ty Jarčiny, které vůbec nemusí být nikde uložené, aby se daly hned jíst:)

      Tak ať už upečeš jakékoliv, ať se zadaří :)

  15. PeggyBlacket napsal:

    Děkuji za recept, rozhodně vyzkouším. Na změknutí vložte do krabice půlku jablka a do dvou , třech dnů jsou měkounké a voňavé. Funguje i na perníčky šutříčky. Mám vyzkoušeno od loňska :-)
    Hodně sil Klárce i vám.

  16. Leela napsal:

    Úžasné!!!
    Mi bylo řečeno, že perníčky jsou měkké, když uberu bílky, jenže když dám 2 vejce a dva žloutky, těsto dle mého receptu (ze 650g hl. mouky, 50 g hery, 4 vejce, 100 g medu, jinak totéž) prostě nejde vypracovat a dávám tudíž ty 4 celá vejce. Tak já příští várku zkusím ty Jarčiny, u nás mizej jako pára nad hrncem 😀
    Krásný předvánoční čas přeju :)

Komentovat